header image
 

Medical taping concept

kinesiotaping-cmyk-300dpi-254x300De basis van het Medical taping concept werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, vooral in Korea en Japan. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bloed- en lymfecirculatie en voor de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dus een reeks van klachten en aandoeningen ontstaan.

Voortbouwend op deze gedachte werd een elastische tape ontwikkeld, die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel, dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren. Eind jaren negentig introduceerde ex- profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa. In Amerika en Azië werd toen al steeds meer gebruik gemaakt van de methode en ook in Europa won de behandelmethode al snel aan populariteit.

De meer verfijnde en uitgebreide methodiek, die zo is ontstaan en zich steeds verder ontwikkelt, wordt het Medical taping concept ( MTC ) genoemd.

Grote voordelen ten opzichte van de bestaande tape is, dat de elastische tape de druk vermindert in plaats van verhoogt (waardoor letterlijk en figuurlijk ruimte ontstaat, waardoor herstel bevorderd wordt) en dat de elastische tape de normale beweging juist mobiliseert in plaats van immobiliseert!

Door deze effecten wordt de pijn van spieren of huid verminderd, worden ophopingen van lymfe- oedeem of bloedingen onder de huid verwijderd, neemt de spanning in té gespannen spieren af, wordt de spier in de juiste richting ondersteund en worden positiefouten of sporingsproblemen van de gewrichten ondersteund.

images Kintex-Kinesio-Bant-Istediginiz-3-Renk__79672709_0