Medical taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen.
Het concept

Het voornaamste kenmerk van de kleurentape is de elasticiteit.

De CureTape is tot ongeveer 140% rekbaar en dit komt overeen met de natuurlijke rekbaarheid van de huid. De tape is gemaakt van katoen met een anti-allergische lijmlaag die zodanig aangebracht is dat de onderliggende huid wel geventileerd blijft. Op die manier kan de tape dus, in de meeste gevallen, gewoon blijven zitten zonder dat dit irritaties geeft. 

Het voordeel van deze rekbaarheid is dat het de beweging niet volledig remt, maar wel ondersteuning geeft. 

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.  

Het principe is :

Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren. 


Toepasbaarheid


Deze methode wordt gebruikt bij verschillende blessures. Denk hierbij aan houdingscorrecties van bijvoorbeeld de schouders, overbelasting rug, knieproblemen, zweepslagen etc. 

Bij elke blessure en elk lichaamsdeel passen verschillende manieren van tapen. 

In de meeste gevallen geeft de tape een directe vermindering van pijnklachten en verbetering van de spierfunctie. De tape kan spieren helpen activeren of juist helpen ontspannen. Daarnaast kan het helpen om de doorbloeding te verbeteren, zodat (pijn)klachten sneller verholpen kunnen worden. En dit alles zonder bewegingen te blokkeren!  

Op deze manier wordt de spier in de juiste richting ondersteund en worden positiefouten of sporingsproblemen van de gewrichten ondersteund. 

Zie ook Manuele Therapie Mulligan concept


'It’s Time to take Control'